+386 (0)5 7201 610 info@tdpostojna.si

Pustovanje v Postojni

Turistično društvo Postojna in Turistična zveza Brkini, Kras, Notranjska prijazno vabita na 50. Pustovanje Postojna 2023, ki bo v torek, 21. februarja 2023 ob 15:00 uri!
Povorka bo potekala s parkirišča ob TiC-u pri Mercator centru po Tržaški cesti proti središču mesta, zaključek na Titovem trgu.

Pustovanje v Postojni nekoč in danes

Do 1970 leta so  šole, vrtci in Zveza prijateljev mladine  na pustni torek prirejali  pustno rajanje s sprevodom  po Postojni. Otroška maškarada je v letu 1970 prerasla  v turistično prireditev  z udeležbo odraslih pustnih mask. Današnjo obliko je  pustni povorki v Postojni  dal  leta 1977 prireditelj Turistično društvo Postojna. Podobno kot v preteklosti  »korzo«  se tudi današnji pustni sprevod  prireja na pustni torek po glavnih  ulicah v središču Postojne z nastopom domačih skupin: Podgura, Postojna, Predjama, Zagon, Veliki otok, Prestranek, Orehek, Studeno, Zagorje, Planina, Ilirska Bistrica …  in gostujočih etnoloških skupin: Kurenti s Ptujskega polja, Orači, Šarga iz Okičev s Haloz, Škoromati s Podgrada, Šjme z Brkinov, Liški pustje s Kanala  ob Soči in številnimi drugimi skupinami.

Gostujoče skupine  vsebujejo sestavine arhaičnih tradicionalnih  mask in so folklorno obarvane. Domače skupine pa predstavljajo aktualne teme in kritično naravnane  do lokalnih in širših družbenih razmer in dogajanj, nekateri predstavljajo tudi svoje okolje ali kraj, društvo. Potegujejo se v tekmovalnem programu za bogate nagrade in sicer se ocenjuje izvirnost, komičnost, duhovitost,… Današnji pustni sprevod v Postojni je  etnološko turistična prireditev s satirično komično oziroma groteskno karnevalsko vsebino. Prikaz pustne  šemske dediščine je nekakšen živi muzej, ki črpa snov iz zgodovine. V preteklosti je bilo več pustnih in obpustnih rajanj in dogodkov, ki so se vrstili štiri do pet dni. Danes se je ohranilo:  tradicionalna pustna povorka in  otroško pustno rajanje v organizaciji Turističnega društva Postojna ter pustni ples v sodelovanju  Kulturnega doma Postojna in Turističnega društva Postojna. Doslej se je zvrstilo že 47. Pustovanj v Postojni v organizaciji Turističnega društva Postojna.

Prijave za pustne skupina  sprejemamo na:
Turistično društvo Postojna, Jamska cesta 9, 6230 Postojna,
Telefon: 05 7201 610,
E-naslov: info@tdpostojna.si

Naročite se na e-novice

Bodite obveščeni o prihajajočih prireditvah, sezonski ponudbi, možnostih za izlete in popotovanja,... Vnesite košček domačega kraja v svoj e-poštni predal.

Projekte Turističnega društva Postojna sofinancira Občina Postojna.

X