+386 (0)5 7201 610 info@tdpostojna.si

Turistično društvo Postojna v sodelovanju z Občino Postojna in Postojnsko jamo d.d. ter ob podpori številnih pokroviteljev vsako leto organizira tradicionalni Furmanski praznik v Postojni. Etnološka prireditev s tematiko furmanstva, ki je značilna za to območje privabi prek desettisoč obiskovalcev iz Slovenije, zamejstva in tujine. Furmanski praznik je tako postal vseslovenski in z leti pestrejši ter odmevnejši.

Bogat celodnevni program ponuja pestro in zanimivo dogajanje – že v zgodnjih dopoldanskih urah obrtniki predstavijo številne obrti povezane s furmansko dejavnostjo. Predstavilo se bo preko 40 domačih in umetnostnih obrti na temo furmanstva, med katerimi bo tudi prikaz podkovanje konja, žganjekuha in številne druge.

Letošnja novost furmanskega praznika je bila Pohod in kolesarjenje Po poteh nekdanjih kontrabantarjev v sodelovanju s Planinskim društvom Postojna.
Predstavniki lovskih družin s Krasa, Brkinov in Notranjske se pomerijo v pripravi najboljšega lovskega golaža. Poustvarjalci narodno zabavne glasbe z diatonično harmoniko tekmujejo za pokal Postojnske jame. Sodeluje tudi Kinološko društvo Postojna z igrivo predstavo v spretnosti psov – agility, člani Oldtimer club Postojna postavijo na ogled starodobnike…

V popoldanskih urah se po ulicah Postojne odvija sprevod furmanov s številnimi vozovi, tovori in gosti, ki prihajajo z Dolenjske, Gorenjske, Vipavske, Istre, Krasa in Notranjske. Ob zvokih narodnih viž harmonikašev, Postojnske godbe 1808 in mažoretk KD Franc Žiberna iz Povirja, ob pokanju z biči iz središča Postojne krene sprevod na osrednji prireditveni prostor v Park Postojnska jama.

Furmani skušajo biti izvirni v zamislih in predstavitvah.

Letos je bila predstavljen prevoz replike »ČUPE« v sodelovanju z Ribiškim muzejem tržaškega primorja iz Križa pri Trstu ter prevoz debla za čupo z Notranjske. Prevoz z volovsko vprego je izvedlo Razvojno društvo Merišče iz Merč, Ivan Žiberna, spremljalo pa ga je Godbeno društvo iz Nabrežine. Po prihodu povorke na prireditveni prostor – Park Postojnka jama, je furmansko povorko predstavil Andrej Dolinar.

Letošnji nagrajeni izvirni furmani s tovori so bili: prvo mesto je pripadlo Razvojnemu društvu Merišče iz Merč, drugo mesto je zasedlo Konjeniško društvo Naklo, tretje mesto je pripadlo Danilu Sojerju iz Postojne in četrto mesto je zasedel Mini ranč Šempeter v Savinjski dolini. Čestitke.

Obiskovalce furmanskega praznika so gostinci letos postregli s kulinariko poimenovano »Okusi furmanskih jedi« številne domače dobrote, tudi različne furmanske golaže, klobase, pršut, krače s hrenom po krpanovo, furmansko prato, kontrabantarskega piščanca, furmansko pojedino… Gostinsko ponudbo bodo nudili Restavracija Bar Bor in Postojnska jama d.d.

S prireditvijo skušajo Postojnčani prikazati bogato dediščino tovorniških in prevozniških dejavnosti, kajti Postojna je bila pomembna postojanka in kraj, kjer so se ustavljali in zbirali furmani.

Na letošnji prireditvi – 28. Furmanski praznik Postojna 2019, ki je bila 14. julija v Parku Postojnska jama je bila pestra furmanska povorka, nastopili so številni furmani z vozovi, vprego in tovori z različnih koncev Slovenije. Na prireditvi je bilo preko 500 nastopajočih udeležencev.
V prireditev je vloženo ogromno prostovoljnega dela, tako članov društva kot tudi furmanov, saj društvo nima sredstev, da bi lahko povrnilo stroške hrambe in prevoza furmanskih eksponatov na prireditev. Brez naklonjenosti furmanov prireditve v Postojni ne bi bilo.

V večernem delu zabavnega program so nastopili glasbeni gostje: Dejan Vunjak s svojo skupino, ki so poskrbeli za glasbeno popestritev in veselo razpoloženje. Vstopnine na prireditev ni. Iz Postojne je tudi letos vozil brezplačno Furman tako, da so obiskovalci lahko svoja vozila parkirali v Postojni. Zahvala gre osrednjemu pokrovitelju Občini Postojna, zvestemu pokrovitelju Zavarovalnici Triglav d.d. in Zavodu Znanje Postojna ter soorganizatorju Postojnski jami d.d., ki že vrsto let omogočajo izvedbo.

VIDEOPOSNETEK DOGAJANJA NA FURMANSKEM PRAZNIKU 2019:

Naročite se na e-novice

Bodite obveščeni o prihajajočih prireditvah, sezonski ponudbi, možnostih za izlete in popotovanja,... Vnesite košček domačega kraja v svoj e-poštni predal.

Projekte Turističnega društva Postojna sofinancira Občina Postojna.

X